Köszöntő Címer Történelem Földrajz Természeti értékek Felsőörs természeti kincsei filmsorozat Látnivalók Egyházak Társadalmi szerv. Díszpolgárok Környezetvédelem Testvértelepülések Örökbefogadási akció Hibabejelentés Térkép Értéktár Felsőörsi Meseösvény Kincsek, emlékek őre Felsőörs kötet

Címer

Felsőörs település hivatalos címere egy álló, háromszög alakú pajzs, melynek kék mezejében 1/4:2/4:1/4 arányú hasítással osztott vörös-ezüst-vörös pajzsfő található. Az ezüst mezőben lebegő helyzetű, kétleveles zöld szőlőfürt. A szélső vörös mezőkben lebegő helyzetű arany hársfalevél. A kék mezőben ezüst halmon nyugvó arany fészkében ülő, vörös csőrű ezüst pelikán, amint három kicsinyét táplálja. Felsebzett melléből három vörös vércsepp hull alá.
A település legkorábbi történetét idézi a vörös mezőben megjelenő arany hársfalevél, mely a Rátót (Ratold)-nemzetség címerképe. A szőlőfürt a településre jellemző szőlőművelésre utal, arra, hogy az itt élő emberek évszázadok óta fő foglalatosságként szőlőműveléssel foglalkoztak.
A Rátót (Ratold) nemzetségből származott az Örsi-család valamint az itt birtokos másik, a Peszey-család is. A felsőörsi ágból való Miske ispántól származik a Batthyány család. A Batthyányak meghatározó szerepe folyamatos volt a település életében, ha birtokosságuk időnként meg is szakadt, a felsőörsi Prépostság kegyurasága folyamatos volt. Az ő címerükben szerepel a fiókáit etető pelikán, mely a település címerének is központi eleme lett.
A címerben a pelikánt dombon nyugvó fészkében találjuk. A domb a Miske-tetőt jelképezi, azt a dombot, ahol a Rátót-nembeli Buhna ispán és fia, Ugra ispán palotát építettek az 1130-as években.