Köszöntő Címer Történelem Földrajz Természeti értékek Látnivalók Egyházak Társadalmi szerv. Díszpolgárok Környezetvédelem Testvértelepülések Örökbefogadási akció Térkép Menetrendek

Címer

Felsőörs település hivatalos címere egy álló, háromszög alakú pajzs, melynek kék mezejében 1/4:2/4:1/4 arányú hasítással osztott vörös-ezüst-vörös pajzsfő található. Az ezüst mezőben lebegő helyzetű, kétleveles zöld szőlőfürt. A szélső vörös mezőkben lebegő helyzetű arany hársfalevél. A kék mezőben ezüst halmon nyugvó arany fészkében ülő, vörös csőrű ezüst pelikán, amint három kicsinyét táplálja. Felsebzett melléből három vörös vércsepp hull alá.
A település legkorábbi történetét idézi a vörös mezőben megjelenő arany hársfalevél, mely a Rátót (Ratold)-nemzetség címerképe. A szőlőfürt a településre jellemző szőlőművelésre utal, arra, hogy az itt élő emberek évszázadok óta fő foglalatosságként szőlőműveléssel foglalkoztak.
A Rátót (Ratold) nemzetségből származott az Örsi-család valamint az itt birtokos másik, a Peszey-család is. A felsőörsi ágból való Miske ispántól származik a Batthyány család. A Batthyányak meghatározó szerepe folyamatos volt a település életében, ha birtokosságuk időnként meg is szakadt, a felsőörsi Prépostság kegyurasága folyamatos volt. Az ő címerükben szerepel a fiókáit etető pelikán, mely a település címerének is központi eleme lett.
A címerben a pelikánt dombon nyugvó fészkében találjuk. A domb a Miske-tetőt jelképezi, azt a dombot, ahol a Rátót-nembeli Buhna ispán és fia, Ugra ispán palotát építettek az 1130-as években.